Kaip teisingai plikyti kinišką arbatą?

Manęs dažnai klausia apie vandens, skirto užplikyti kinietišką arbatą, temperatūrą. Ir aš reguliariai atsakinėju į šiuos klausimus. Manau, šiandien atėjo laikas apie tai parašyti viešai.

Yra daug nuomonių apie vandens temperatūrą. Kai kas sako, kad arbatą reikia plikyti vandeniu, kurio temperatūra 60 laipsnių. Kai kas pataria 70 – 80 laipsnių. Kai kas – 90. Dar kiti užpila verdančiu vandeniu. Todėl žmogui, kuris pradėjo domėtis arbata neseniai, atsirinkti yra labai sunku.Vis dėlto, kaip tai padaryti taisyklingai?

Tikriausiai aš jus labai nustebinsiu, bet sąvoka „teisingai“ šiuo atžvilgiu neegzistuoja. Žmonėms būdinga arbatą plikyti skirtingai. Kai kas tai daro vienaip, kai kas – kitaip. Kiekvienas turi savo pomėgius.Tai yra subjektyvu ir asmeniška.

Manau, kad šiuo atveju ekspertai mums nepadės. Bet mums padės statistika ir pusantro milijardo kinų. Kaip? Štai kaip!Remdamasis statistika, kurią aš sukaupiau per mano domėjimosi arbata laiką, taip pat per savo keliones po provincijas, galiu suprasti kaip yra įprasta plikyti įvairias arbatas Kinijoje. Pradedam nuo šviesiųjų ir keliaujam iki tamsiųjų.

1. Baltosios arbatos plikinamos vandeniu, kurio temperatūra 80°C laipsnių. Arbatinukui leidžiama pastovėti penkias minutes su atdaru dangteliu ir tik po to atsargiai, „per sienele“ pilti vandenį.

2. Žalias arbatas – 80 – 90°C. Bet mes žinome, kad žalios arbatos būna įvairios. Dėmesio! Arbatas, kurias gamina iš pumpurų, tokias kaip „Anji Bai Cha“ arba „Zhongjing“, plikina vandeniu, kurio temperatūra 80°C laipsnių. Žaliąsias arbatas iš stambių lapų, tokias kaip „Taipin Choukui“ arba „Liuan Guapian“ – 90°C laipsnių. Bet niekada verdančiu vandeniu!

3. Geltonąsias arbatas – 80°C laipsnių vandeniu. Su jomis reikia elgtis ypatingai. Jų negalima apiplykiti.

4. Ulunai – tamsieji ir šviesūs – nuo 90 iki 100°C laipsnių. Pastoviai matau kaip kinai ir „Dachunpao“, ir „Teguanin“ užpila ką tik užvirusiu vandeniu.

5. Raudonosios arbatos – tokia pat logika, kaip ir su žaliosiomis. Brangūs ir švelnūs uišano „antakiai“, kurie gaminami vien tik iš pumpurų, plikinami 80°C laipsnių vandeniu.„Siaočžun“ arba „Djanchun“ – 90°C laipsnių.

6. Chunano provincijos juodąsias arbatas vietiniai gyventojai visada be išlygų užpila verdančiu vandeniu.

7. Pueras taip pat užpila verdančiu vandeniu. Retas kinas atvėsina vandenį iki 95°C laipsnių, kad užpiltų „Šen Puera“. Bet „Šu Puera“ – visada tik verdančiu vandeniu.

Ką gi, štai ką mes žinome:

1. Baltąsias arbatas – 80°C laipsnių vandeniu.

2. Žaliąsias arbatas – 80 – 90°C laipsnių vandeniu.

3. Geltonąsias arbatas – 80°C laipsnių vandeniu.

4. Ulunus – 90 – 100°C laipsnių vandeniu.

5. Raudonąsias arbatas – 80 – 90°C laipsnių vandeniu.

6. Juodąsias arbatas – 100°C laipsnių vandeniu.

7. Pueras – 100°C laipsnių vandeniu.

Šiuose septyniuose punktuose – mano pastebėjimai, paremti ilga praktika. Jie objektyvūs. Pagalvokim, o kodėl kinai arbatas plikina skirtingos temperatūros vandeniu? Ar turite atsakymų? Fengšui? Mada? Lu Juijo priesakai? Iš tikro viskas dėlto, kad arbata tikrai skirtingai „skamba“ prie skirtingų temperatūrų. Tai faktas. Bandymais buvo nustatyta, kad būtent tokios temperatūros mėgstamiausios absoliučiai daugumai kinų. Suprantat? Taip gauname ir skanesnę, ir aromatingesnę arbatą. Tai, apie ką aš dabar kalbu – pagrindinė linija. Taip priimta pas daugumą. Bet aš norėčiau jus apsaugoti nuo šabloniškumo. Neatsakykite asmeninių eksperimentų. Juose – pats gyvenimas! Sena klasika – gerai. Bet be jos egzistuoja dar ir pank rokas. Ir netgi metalas. Niekas nedraudžia virti „Lunczin“ ar plikyti Puera praaušusiu vandeniu. Stebėkitės. Analizuokite.

Tarp mūsų šnekant, aš beveik įsitikinęs, kad galų gale jūs prieisite prie aukščiau aprašytų temperatūrų režimų. Bet jūs turėsite savo asmeninę ir dėl to labai vertingą patirtį, kurią galėsite panaudoti palyginimui.

Tai kaip jūs plikinate kinietišką arbatą?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.