Kad ir kaip butų keista, tačiau kiekvienais metais prekybininkai pradeda skelbti akcijas ir išdėlioja šventines prekes į lentynas vis anksčiau. Vieniems tokiu marketinginiai planai nerūpi nė motais. Kitiems sukelia pasipiktinimą, kad šventes paverčia prekybininkų karais, pamirštant tikrąją jų prasmę. O dar kitiems yra tiesiog visiškai neįdomu, kas vyksta aplinkui. Tačiau tiems, kurie negali sulaukti tikrųjų švenčių pradžios ir bent šiek tiek nori į namus įnešti jaukumo – turime pasiūlymą.
Tam, kad jūsų namuose atsirastų „Kalėdinio kvapo“, pasidalinsime su jumis imbierinių sausainių receptu, kurie tiesiog tirpsta burnoje. O juk ir vaikams bus tikrai smagu puošti ir dekoruoti imbierinius žmogeliukus kartu su savo tėveliais. Namai iškart prisipildys šventinio laukimo atmosferos!
Norint išsikepti imbierinius sausainius jums reikės:
- 700 g. miltų;
- 3 kiaušinių;
- 130 g. cukraus pudros;
- 150 g. sviesto;
- 180 g. medaus;
- 1,5 v. šaukšto meduolių prieskonių;
- 1,5 v. šaukšto kakavos;
- 1,5 a. šaukštelio nugesintos sodos arba kepimo miltelių;
- maistinių dažų ir kitų papuošimų.
Pirmiausia nedideliam puodelyje pakaitinkite sviestą, medų, kakavą bei meduolių prieskonius. Kai visa masė pravės, tuomet į ją suberkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.
Į dubenį persijokite miltus su kepimo milteliais (jei naudosite sodą, ja pirmiau nugesinkite ir supilkite į atvėsusią sviesto – medaus masę).
Į persijotus miltus supilkite iki kambario temperatūros atvėsusią masę, įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suminkykite tešlą. Suformuokite rutuliuką ir palikite jį maždaug 15 minučių.
Kuomet tešla „pagulės“, iškočiokite ją maždaug 3-5 mm storio ir su turimomis formelėmis išpjaukite sausainius. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi ir dėkite į ją sausainius.
Kepkite 180-200 °C temperatūroje apie 8-10 min.
Meduoliams atvėsus galėsite juos dekoruoti turimais papuošimais ir glajumi.
Glajui pasigaminti paimkite 2 kiaušinius, atskirkite trynius nuo baltymo ir baltymus gerai išplakite. Kuomet baltymai bus išplakti, palaipsniui pilkite į juos cukraus pudrą, kol gausis tirštoka masė. Į gautą masę dar galite įlašinti citrinos sulčių.